UUTTA TEATTERIA PERUSTETAAN

Hirvensalon Nuorisoteatteri ry., “Hirvarit”, perustettiin muutaman hirvensalolaisen kulttuuriaktiivin aloitteesta helmikuussa 2014. Käynnistystä ja toimintaa kutsuttiin johtamaan teatteriohjaaja ja Kaarinan Nuorisoteatterin pitkäaikainen johtaja Minna-Stiina Saaristo-Vellinki.

Toiminta aloitettiin kevään mittaisella  teatteri-ilmaisun peruskurssilla, 14 nuoren voimin ja Saaristo-Vellingin ohjaksissa. Kerran viikossa opeteltiin näyttelijäntyön alkeita 2,5 tuntia kerrallaan.

21.5.2014 pidettiin Hirvensalon Nuorisoteatterin ensimmäinen jäsenkokous, joka laati yhdistykselle perustamiskirjan ja säännöt, määritti jäsenten ikärajaksi 11 vuotta, sekä valitsi teatterille sen ensimmäisen johtokunnan, joka koostui aikuis- ja nuorisojäsenistä. Tässä yhteydessä teatteri myös rekisteröityi viralliseksi yhdistykseksi.

Jo perustamisesta lähtien oli teatterille tullut kyselyitä myös alakouluikäisten mahdollisuudesta osallistua teatterin toimintaan. Tähän huutoon vastattiin syyskuun 2014 alussa perustamalla teatterille lapsijaosto, joka myöhemmin sai leikkisän nimen “Pikkuhirvarit”.

Suurimpana ongelmana Hirvareilla on ollut oman tilan puute. Hirvensalolainen Wäinö Aaltosen koulu on ystävällisesti tarjonnut luokkatilojaan harjoitusten ja kokousten pitopaikaksi, mutta esitystoimintaan tilat eivät sovi. Niinpä teatteri on joutunut etsimään esityspaikkaa tuotanto kerrallaan ja näin suunnittelemaan esitysaikataulunsa lainatilojen asettamilla ehdoilla.

SANOISTA TEKOIHIN

Hirvensalon nuorisoteatterin tavoitteena on tarjota mielekästä, itsetuntoa ja esiintymistaitoja kehittävää harrastustoimintaa saarialueen lapsille ja nuorille, sekä valmistaa laadukkaita teatteriesityksiä lapsia ja nuoria kiinnostavista aiheista.  Turun Teatterikehon Säätiön upealla tuella, sekä erään Hirvensalolaisen kuntapäättäjän mittavalla rahalahjalla teatteri saattoi aloittaa toimintansa ja näytelmäesitysten valmistelun ilman lainarahoitusta tai musertavia katsojamäärätavoitteita.

Teatterin ensimmäinen oma näytelmätuotanto oli Sisko tahtoisin jäädä, joka perustui Marja Pyykön samannimiseen elokuvaan vuodelta 2010, ja oli ensimmäinen tästä elokuvasta tehty näytelmäsovitus. Tekstin dramatisoi ja esityksen ohjasi teatterinjohtaja Saaristo-Vellinki. Maailman kantaesitys sai ensi-iltansa 29.3.2015 Nuorisotalo Moose´sin tiloissa. Näytelmä keräsi valtavasti kiitosta niin katsojilta kuin kriitikoiltakin, mutta tuotannon markkinointi jäi puolitiehen, eikä yleisöä löytänyt paikalle toivotusti. Mieltä lämmitti kuitenkin Turun teatterikerhon “Vuoden nuori taiteilija” -palkinto, joka myönnettiin näytelmän pääkolmikolle eläytyvästä ja koskettavasta roolityöstä.

1,5 kuukautta myöhemmin oli Pikkuhirvareiden aika tuoda oma lapsienergiansa näyttömölle. Ryhmän vetäjä, Pauliina Laaksonen-Elden käsikirjoitti ja ohjasi vanhojen kansantarujen pohjalta  sikermän Hölmöläisten tarinoita, jonka ensi-ilta oli 17.5. Jäsenten nuoren iän vuoksi näytöksiä pidettiin vain kuusi, mutta niissäkin lasten innostus teatterin tekemiseen raikui katsomoon saakka!

Syksyllä 2015 Hirvarit otti jälleen uusia jäseniä joukkoonsa, niin lapsi- kuin nuorisoryhmiinkin ja aloitti kevään 2016 näytelmien harjoitukset.

VUOSI 2016

Moose´sin nuorisotila ei aikataulujensa puitteissa voinut enää tarjota esitysaikaa teatterin molemmille tuotannoille, ja niinpä nuorisoryhmä joutui etsimään itselleen uuden “kotipesän” esityskauden ajaksi. Kun Hirvensalon alueelta ei kovasta etsimisestä huolimatta löytynyt sopivaa  tilaa, oli jalkauduttava mantereen puolelle. Lausteen kupeessa sijaitseva, vain vuotta aiemmin avattu Kulttuuritalo Orpola ottikin hirvarinuoret lämpimästi vastaan, ja kaksi lasten- ja nuortenkulttuurin puolesta liputtavaa tahoa löysi toisensa.

Lapsijaoston lyhyempi esityskausi taas saatiin mahtumaan Moose´sin varauskirjaan, ja näin Pikkuhirvarit ehtivät ensi-iltaansa ennen nuoria. Robina Hood oli Pauliina Laaksonen-Eldenin dramatisoima ja ohjaama, 40 min. mittainen seikkailunäytelmä, jossa tuttu Robin Hoodin tarina sai aivan uudenlaisen tulkinnan.  Esitys oli täynnä iloista tyttöenergiaa, kun lähes kaikkia rooleja -pääosa mukaan lukien- esittivät nuoret neidit. Tuotannosta oli yhteensä 7 esitystä ajalla 20.3.-10.4.2016.

Saaristo-Vellingin dramatisoima ja nuorisoryhmälle ohjaama Ella ja kaverit teatterissa sai ensi-iltansa vajaata kuukautta myöhemmin. Hirvensalolaisen teatterin esiintyminen Lausteella herätti yleisössä hiukan kummastusta, mutta lopulta katsojat löysivät tiensä Orpolan kodikkaaseen tilaan, ja riehakkaan humoristinen esitys sai varsin kiitollisen vastaanoton.  Tuotannosta oli yhteensä 16 esitystä ajalla  8.4.-17.5.2016.

Kesälomien jälkeen syyskausi aloitetiin jo perinteeksi muodostuneella info- ja ilmoittautumistilaisuudella, jossa niin nuorten, kuin Pikkuhirvareidenkin ryhmät saivat jälleen uutta verta tuoreiden jäsenten myötä. Myös ohjaajapuolella tapahtui uutta, kun lapsijaostoa kaksi vuotta luotsanneen Pauliina Laaksonen-Eldenin paikan peri Turun Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Loviisa Grubert.  Sekä 11-henkinen nuorisoryhmä Saaristo-Vellingin johdolla, että 14-päinen lapsijaosto Grubertin ohjaksissa aloittivatkin innolla valmistautumisen uuteen teatterikevääseen!

VUOSI 2017

Teatterin molemmat ensi-illat valmistuivat siis jälleen kevätkaudella, ja tälläkin kertaa Hirvarit oli valinnut näytelmikseen kotimaisia lasten- ja nuortennäytelmiä. Ensimmäisenä tuotantona nähtiin Pikkuhirvareiden Bremenin paras bändi, jonka esityskausi oli 26.3.-9.4.2017 (7 esitystä). Näytelmä oli Jorma Nurmisen ja Minna-Stiina Saaristo-Vellingin käsikirjoittama, humoristinen mukaelma tutusta Bremenin soittoniekkojen sadusta, ja saikin yleisönsä kikattamaan kippurassa Aasin, Kissan, Koiran ja Kukon toilailuille. Loviisa Grubertin johdolla Pikkuhirvarit sai muutenkin aivan uutta ryhtiä ja potkua toimintaansa, ja esitys oli sekä visuaalisesti, että taiteellisesti lapsijaoston tähänastisista näytelmistä korkeatasoisin.

Aivan pienempien kintereillä ensi-iltaansa saapui myös Nuorisoryhmän näytelmätuotanto, Jari Mäkipään lasten- ja nuortenromaaniin perustunut Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus. Esitykset olivat jälleen kulttuuritalo Orpolan tiloissa, ajalla 21.4.-30.5.2017 (16 esitystä). Tuotanto sai kehuvat lehtikritiikit ja runsaasti kiittävää katsojapalautetta, mutta ei tavoittanut yleisöä toivotulla tavalla. Osa katsojista saattoi luulla jännityskomediana mainostettua esitystä oikeasti lapsille pelottavaksi, osa taas saattoi karsastaa itse esitystilaa, jossa jo edellisenä vuonna tuntunut vahva “maakellarin” haju aiheutti jopa allergisia oireita.

Hirvareiden kodittomuus alkoi muutenkin jo tuntua raskaalta: Tuotantojen myötä kertynyttä puvustusta, rekvisiittaa ja esitystekniikkaa varastoitiin jäsenten omissa kodeissa, ja lisäksi osa omaisuutta piti hävittää kokonaan niihin pinttyneen hajun takia. Olikin selvää, että Orpolan ihanasta henkilökunnasta huolimatta emme enää voisi siinä tilassa esiintyä.

Ratkaisu tilapulaan tulikin yllättävältä taholta: Hirvensalon laskettelurinteen taakse kaavaillun Syvälahden monitoimitalon suunnittelutyöryhmästä kysyttiin, haluaisiko Hirvarit tulla osaksi syksyllä 2018 valmistuvan talon käyttäjäkuntaa.  Tästä alkoi hedelmällinen yhteistyö, jonka tuloksena on teatterikäyttöön varusteltu näyttämötila valtavan monitoimitalon ytimessä, sekä Hirvareilla tulevaisuus, jossa harjoituksia, kursseja ja esityksiä pidetään aivan potentiaalisimman jäsenistömme ja yleisömme, lähes tuhannen lapsen ja nuoren keskuudessa.