Uutta teatteria perustetaan

Hirvensalon Nuorisoteatteri ry., “Hirvarit”, perustettiin muutaman hirvensalolaisen kulttuuriaktiivin aloitteesta helmikuussa 2014. Käynnistystä ja toimintaa kutsuttiin johtamaan teatteriohjaaja ja Kaarinan Nuorisoteatterin pitkäaikainen johtaja Minna-Stiina Saaristo-Vellinki.

Toiminta aloitettiin kevään mittaisella  teatteri-ilmaisun peruskurssilla, 15 nuoren voimin ja Saaristo-Vellingin ohjaksissa. Kerran viikossa opeteltiin näyttelijäntyön alkeita 2,5 tuntia kerrallaan.

21.5.2014 pidettiin Hirvensalon Nuorisoteatterin ensimmäinen jäsenkokous, joka laati yhdistykselle perustamiskirjan ja säännöt, määritti jäsenten ikärajaksi 11 vuotta, sekä valitsi teatterille sen ensimmäisen johtokunnan, joka koostui aikuis- ja nuorisojäsenistä. Tässä yhteydessä teatteri myös rekisteröityi viralliseksi yhdistykseksi.

Jo perustamisesta lähtien oli teatterille tullut kyselyitä myös alakouluikäisten mahdollisuudesta osallistua teatterin toimintaan. Tähän huutoon vastattiin syyskuun 2014 alussa perustamalla teatterille 6-10 vuotiaiden harrastajien lapsijaosto. Tulokkaiden määrä ylitti kaikki odotukset ja ryhmiä piti perustaa saman tien kaksi.  Molemmat ryhmät aloittivat teatteriharrastuksensa niin ikään ilmaisutaidon kursseilla, joita ohjaamaan rekrytoitiin omat vetäjänsä. Teatterin ensimmäisen toimintavuoden lopussa nuorisryhmän ja kahden lapsiryhmän yhteenlaskettu jäsenmäärä oli lähes 50 jäsentä, mikä osoitti, että tämänkaltaiselle toiminnalle oli saarilla todellakin ollut vahva tilaus!

Suurimpana ongelmana Hirvareilla on ollut ja on edelleenkin oman tilan puute. Hirvensalolainen Wäinö Aaltosen koulu on ystävällisesti tarjonnut luokkatilojaan kurssien ja näytelmäharjoitusten, sekä kokousten pitopaikaksi, mutta esitystoimintaan tilat eivät sovi. Niinpä teatteri on pakotettu etsimään esityspaikkaa tuotanto kerrallaan ja näin suunnittelemaan esitysaikataulunsa lainatilojen asettamilla ehdoilla.

Sanoista tekoihin

Hirvensalon nuorisoteatterin tavoitteena on tarjota mielekästä, itsetuntoa ja esiintymistaitoja kehittävää harrastustoimintaa saarialueen lapsille ja nuorille, sekä valmistaa laadukkaita teatteriesityksiä lapsia ja nuoria kiinnostavista aiheista.  Turun Teatterikehon Säätiön upealla tuella teatteri saattoi aloittaa toimintansa ja näytelmäesitysten valmistelun ilman lainarahoitusta tai musertavia katsojamäärätavoitteita.

Teatterin ensimmäinen oma näytelmätuotanto oli Sisko tahtoisin jäädä, joka perustui Marja Pyykön samannimiseen elokuvaan vuodelta 2010, ja oli ensimmäinen tästä elokuvasta tehty näytelmäsovitus. Tekstin dramatisoi ja esityksen ohjasi teatterinjohtaja Saaristo-Vellinki. Maailman kantaesitys sai ensi-iltansa 29.3.2015 Nuorisotalo Moose´sin tiloissa. Näytelmä keräsi valtavasti kiitosta niin katsojilta kuin kriitikoiltakin, mutta tuotannon markkinointi jäi puolitiehen, eikä yleisöä löytänyt paikalle toivotusti.

1,5 kuukautta myöhemmin oli lapsijaoston aika näyttää, mitä teatterikurssilta oli korvien väliin tarttunut.  Alkuvuodesta kaksi ryhmää yhdistettiin yhdeksi ja toinen ryhmien vetäjistä, LO Pauliina Laaksonen-Elden käsikirjoitti ja ohjasi vanhojen kansantarujen pohjalta ryhmälle  sikermän Hölmöläisten tarinoita.  Pienimuotoisen kurssin lopputyön ensi-ilta oli 17.5. ja kurssilaisten nuoren iän vuoksi tuotannosta järjestettiin vain kuusi esitystä.  Näytelmä oli kuitenkin valloittavaa katsottavaa ja lasten innostus käsin kosketeltavaa!

Syksyllä 2015 Hirvarit otti jälleen uusia jäseniä joukkoonsa, niin lapsi- kuin nuorisoryhmiinkin ja aloitti kevään 2016 näytelmien harjoitukset.

Hirvareiden historia